Harminc éves a Motiváció Alapítvány

Harminc éves a Motiváció Alapítvány


Összefoglaló

A Motiváció Alapítvány egy olyan komplex tevékenységet végző szervezet, amelynek létrejöttét a segítő szándék vezérelte. Ma már törvények és tananyagok alapjául szolgáló, jelentős mennyiségű tudásanyagot dolgoztak ki, de egy dolog nem változott: a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberekért folyó mindennapos segítő munka.

2022. January 17. https://www.orientpress.hu/cikk/2021-11-24_harminc-eve-alakult-meg-a-motivacio-alapitvany; https://www.motivacio.hu/; Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Motiváció Alapítvány 1991-ben jött létre Zalabai Péterné vezetésével, aki kezdetben több más, fogyatékos emberekkel foglalkozó szervezettel fogott össze. A módszertant gyakorlatilag a semmiből dolgozták ki, a nemzetközi jó gyakorlatok ismerete alapján kezdték meg tevékenységüket, majd egyre több civil szervezettel és állami intézménnyel vették fel a kapcsolatot. 

Az általuk meghonosított Komplex Munkaerő-piaci Szolgáltatás kifejezetten azért jött létre, hogy elősegítse a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékos emberek nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedését. Az országban első szervezetként komplex, egyéni szükségletekhez és munkaerő-piaci igényekhez igazodó, széleskörű szolgáltatást vezettek be, kvalifikált munkatársakkal annak érdekében, hogy a célcsoport tagjai mind nagyobb létszámban jelenjenek meg a munka világában, képességeiknek, ismereteiknek lehető legmagasabb szintjét elérve, tartós foglalkoztatásban részesüljenek, elkötelezett, befogadásra felkészült munkaadók együttműködésével.

Az Alapítvány szárnyai alatt alakult meg a Személyi Segítő Szolgálat, mely a mindennapi ügyintézésben, az otthoni teendőkben, vagy személyszállításban nyújt segítséget a fogyatékos embereknek. Egy igen jelentős kezdeményezésről van szó, hiszen ez a tevékenység jelentette a szociális törvényben rögzített támogató szolgálat mintáját.

Az Alapítvány tevékenységi körébe tartozik a Fogyatékos Fiatalok Re/integrációját Segítő Szolgálat is (FFRISS), mely egyrészt a fogyatékos fiatalok tanulmányait támogatja, másrészt az Alapítvány munkatársai érzékenyítő esélyórákat tartanak iskolákban, hogy a fiatalok számára nagyobb rálátást biztosítsanak a fogyatékos emberek világára. Az Alapítvány emellett tananyagok készítésével segíti a magyarországi szociális munkás-képzést.

Az Egyenlő Esélyű Hozzáférést Biztosító Akadálymentes Környezeti Tanácsadás keretében intézmények, közterületek akadálymentességi szempontból történő felmérése zajlik szakértők által. Mindezeken felül Jogsegély Szolgálat és Fejlesztési Csoport működik az Alapítványon belül. Utóbbi pályázatfigyeléssel, pályázatírással, marketinggel és kapcsolatépítéssel foglalkozik.

A kezdeti kis lakás, ahol 30 évvel ezelőtt az alapító mellett egy maroknyi kolléga kezdte a közös munkát, ma már csak szép emlék. 2022-ben egy 400 négyzetméteres akadálymentesített irodában dolgozik félszáz állandó munkatárs, és büszkén jelenthetik ki, hogy közülük sokan megváltozott munkaképességűek.

Az évforduló alkalmából Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők főként nem empátiát vagy sajnálatot várnak a társadalom többi tagjától, hanem olyan támogatást, amely hozzájárul ahhoz, hogy önálló életvitelt tudjanak folytatni. A Motiváció Alapítvány számos területen úttörő tevékenységet folytatott, emellett számtalan fogyatékkal élő embernek adta vissza a méltóságát és az életbe vetett hitét.

Simon Attila István helyettes államtitkár beszédet tart a Motiváció Alapítvány 30. születésnapján
Vissza