Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Levéltáros (FEOR-08 2712)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A levéltáros beszerzi, tárolja, őrzi, rendszerezi, kutatásra alkalmassá teszi a történeti értékű és állandó megőrzést igénylő, maradandó értékű iratokat. Munkája során felvilágosítást ad a levéltárban őrzött anyagokról, biztosítja az iratokba történő betekintést, ellátja az ügyfélszolgálati munkát, forráskutatást és feltárást végez, tudományos közleményeket készít.

 • Betölthető munkakörök

  Feldolgozó levéltáros, főlevéltáros, gyűjtőterületi levéltáros, háborús levéltáros, levéltári iratfelülvizsgáló, tájékoztató levéltáros

 • Készségek és kompetenciák

  A fenti munkakörök közös nevezője a jó kommunikációs készség, a lényeglátás, a türelem. A levéltárosok tekintetében meghatározóak a motorikus képességek, ezen belül is a mozgás-kivitelezés pontossága, a kézkoordinációs mozgások.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül, néha kényszertesthelyzetben végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. Szerves és szervetlen porokkal történő légúti és bőrön keresztüli expozíció miatt nő a légzőszervi és bőrbetegségek kockázata. A képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Porok expozíciója. Képernyős munkahelyek kockázata, szerves és szervetlen porokkal történő légúti és bőrön keresztüli expozíció, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki ténye-zők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben a fokozott figyelmet igénylő munka végzése nem lehetséges.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást vagy a képernyő előtti munka végzését befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelentenek az ép hallást vagy vegyi anyagokkal végzett munka végzését befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladások ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: védőkesztyű, munkaruha, légzésvédelem a kockázatoktól függően szükséges lehet alkalmanként. Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg használata szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás-, látás- és hallássérültek által végezhető tevékenység funkcióképességüknek megfelelő munkaköri specifikációval. A kompetenciák és a munkakör közötti harmonikus illeszkedés során figyelembe kell venni azokat az eltéréseket, amely a munka jellegéből adódik (például a több mozgással járó olvasószolgálati feladatok és egy helyhez kötött feldolgozó könyvtáros között).

 • Munkahelyi adaptáció

  A mozgásszabadsághoz és az elérhető közlekedéshez kapcsolódó szintkülönbségekből (lépcső, lift stb.) és a horizontális (ajtók, közlekedők stb.) adódó akadálymentesítés megteremtése a fogyatékosságból adódó szükségleteknek megfelelően. Fontos a bútorzat ergonómiája. A kommunikációs akadálymentesítés során speciálisan kiképzett telefont, indukciós hangerősítő rendszert, az akadályozottságnak megfelelő számítógépes munkaállomások kiépítését, és más kezelhető irodagépeket kell biztosítani. Látássérülteknek: optikai karakterfelismerő, Braille kijelzők, kézi-nagyítók, könyv-scanner beállítása.

Vissza