Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Könyvtáros, informatikus könyvtáros (FEOR-08 2711)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A könyvtáros gyűjti, válogatja, rendszerezi, megőrzi, fejleszti és karbantartja a könyvtári gyűjteményeket és más információs témákat, megszervezi, ellenőrzi az egyéb könyvtári szolgáltatásokat, tájékoztatja, és tanácsokkal látja el a felhasználókat. Az informatikus könyvtáros könyvtár-informatikai ismeretekkel a könyvtár- és tájékoztatásügy, valamint az információközvetítés különböző területein felmerülő könyvtári, információs feladatok megoldására, információs szolgáltatások működtetésére és a számítógépes szakirodalmi rendszerek kezelésére szakosodott.

 • Betölthető munkakörök

  Állományalakító könyvtáros, bibliográfus és információs könyvtáros, feldolgozó könyvtáros, gyermekkönyvtáros, informatikus könyvtáros, iskolai könyvtáros, kottatáros, kottatárvezető, kölcsönző könyvtáros, kutatói könyvtáros, mobil könyvtáros, módszertanos könyvtáros, olvasószolgálati könyvtáros, szakkönyvtáros, tájékoztató könyvtáros, vállalati könyvtáros, videókönyvtáros, zenei könyvtáros, zeneműtáros

 • Készségek és kompetenciák

  A könyvtáros munkájában meghatározó a jó kommunikáción alapuló kapcsolatteremtő készség és a türelem. Fontos a rendszerszerű gondolkodás, a motiváció, a megerősítés, az elemzési és döntési készség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül, kényszertesthelyzetben végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés), porok és biológiai kórokok okozta egészségkárosodás lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izom-rendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Por és biológiai kóroki tényezők hatása. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak fokozott figyelmet igénylő munka vagy képernyő előtti munka végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

   

  Korlátozzák a jó látást vagy ép hallást nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladások ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Kockázattól függően alkalmanként védőruha, védőlábbeli, légzésvédelem szükséges lehet. Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás- látás- és hallássérültek által végezhető tevékenység funkcióképességüknek megfelelő munkaköri specifikációval. A kompetenciák és a munkakör közötti harmonikus illeszkedés során figyelembe kell venni azokat az eltéréseket, amelyek a munka jellegéből adódnak (például a több mozgással járó olvasószolgálati feladatok és helyhez kötött feldolgozó könyvtáros között).

 • Munkahelyi adaptáció

  A mozgásszabadsághoz és az elérhető közlekedéshez kapcsolódó szintkülönbségekből (lépcső, lift stb.) és a horizontális (ajtók, közlekedők stb.) adódó akadálymentesítés megteremtése a fogyatékosságból adódó szükségleteknek megfelelően. Fontos a bútorzat ergonómiája. A térlátást segítő ONYX kamera használata. A kommunikációs akadálymentesítés során speciálisan kiképzett telefont, indukciós hangerősítő rendszert, az akadályozottságnak meg-felelő számítógépes munkaállomások kiépítését, és más kezelhető irodagépeket kell biztosítani.

Vissza