Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Jogász, jogtanácsos (FEOR-08 2611)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A jogász, jogtanácsos a jog eszközével elősegíti az általa képviselt ügyfelek, szervezetek eredményes működését, közreműködik a törvényesség érvényre juttatásában, segítséget nyújt a jogok érvényesítéséhez, valamint a kötelezettségek teljesítéséhez.

 • Betölthető munkakörök

  Adatvédelmi szakértő (jogi), bankjogász, bírósági titkár, biztosítási jogász, családjogász, informatikai jogász, ingatlanjogász, ipari jogász, iskolajogász, jogi főmunkatárs, jogi referens, jogi szakértő, jogi szaktanácsadó, kereskedelmi jogász, munkajogász, munkajogi szakértő, munkajogi tanácsadó, nemzetközi jogász, polgári jogra szakosodott jogász, szabadalmi ügyvivő, szellemi tulajdonjoggal foglalkozó jogász, vállalati adatvédelmi referens (jogi), vállalati jogász, vállalati jogtanácsos

 • Készségek és kompetenciák

  A joghoz kötődő foglalkozások esetében, különösen bizonyos munkakörökben szükséges lehet a jó látás, hallás és beszédkészség. Az intellektuális kompetenciák közül meghatározó a problémamegoldás, a lényeglátás, a kritikus gondolkodás, etikai érzék. Fontos a stressztűrő képesség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyag-cserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása. Kiégés.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben fokozott figyelmet igénylő munka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az ép hallást vagy képernyő előtti munka végzését nehezítő állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek a jó látást vagy fokozott érzelmi megterheléssel járó munka végzését nehezítő állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Érzelmi megterheléssel járó munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészség fejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: Kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás- és látássérült személyek által végezhető munka. A foglalkozás betöltéséhez meghatározó, hogy a mozgásrendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz. Látássérültek estében meghatározó a látássérülés nagysága és a közlekedőképesség, fontos a pszichés megerősítés.

 • Munkahelyi adaptáció

  Akadálymentes fizikai környezet, vízszintes és függőleges akadályok leküzdése. Az infokommunikációs eszközök közül alkalmazhatóak a képernyőolvasó és a képernyőnagyító szoftverek, illetve a digitális akadálymentesített információs rendszer (Digital Accessible Information System, DAISY műszaki szabvány szerinti kialakításban). Braille konfigurációk, írott anyagok. Különféle eszközök és technikák (pl.: hangostérkép, vakvezető kutya) használatával, megfelelő képzés után a látássérült emberek önállóan is tudnak közlekedni.

Vissza