Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Könyvvizsgáló, könyvelő, könyvszakértő (FEOR-08 2513)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A könyvelő könyvviteli feladatokat lát el, számítási, adatbeviteli és ellenőrzési feladatokat végez a számviteli nyilvántartásokhoz felhasznált elsődleges pénzügyi adatok összegyűjtése érdekében. A további, könyveléshez kapcsolódó foglalkozások betöltői a számviteli rendszerek tervezésével, szervezésével és kezelésével foglalkoznak, vizsgálják és elemzik az egyes gazdálkodó szervezetek, illetve egyének számvitelét, éves beszámolóit, a vizsgálat eredményéről írásbeli jelentést, szakértői tanulmányt készítenek.

 • Betölthető munkakörök

  Auditor (könyvvizsgáló), csődeljáró, felszámoló, hites könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő, könyvelő, mérlegauditáló, számvevő, vezető könyvelő

 • Készségek és kompetenciák

  Intellektuális kompetenciái közé tartozik az analitikus és kritikus gondolkodás, a rendszerszemlélet, az összehasonlítás, az osztályozás képessége. A tevékenységek ellátásához jó látásra, hallásra és kommunikációs készségre van szükség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta, szemet, váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a fokozott figyelmet igénylő vagy képernyő előtti munka végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek a jó látást vagy ép hallást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladások ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg használata szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgásában és hallásában korlátozott személyek funkcióképességüknek megfelelő munkakörökben, illetve azok esetleges átszervezésével foglalkoztathatók. A munkamegosztás során a hallássérült munkavállalókat célszerű a kevesebb kommunikációt igénylő munkafeladatokkal megbízni.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkahelyen belüli közlekedés fizikai akadálymentesítése mellett fontos a flexibilis irodai berendezés kialakítása, ergonomikus székek alkalmazása. A szekrényeknek és polcoknak könnyen elérhetőeknek kell lenniük, a nyitás-zárás folyamata is legyen egyszerűen kivitelezhető. Szükség szerinti infokommunikációs, IT konfigurációs akadálymentesítés, hallássérültek esetében például hallókészülék és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer, hordozható indukciós hurok.

Vissza