Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Rendszergazda (FEOR-08 2152)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A rendszergazda az informatikai rendszerek optimális teljesítményének és biztonságának tervezését, fejlesztését, karbantartását és támogatását végzi. Ide tartozik a számítógépes hálózatok és a hozzájuk kapcsolódó számítógépes környezetek karbantartása és felügyelete, valamint a rendszerek és hálózati konfigurációk javítását szolgáló változtatások javaslata, a módosításokkal összefüggő hardver- és szoftverigények meghatározása.

 • Betölthető munkakörök

  Általános rendszergazda (informatikai), Informatikus rendszergazda, rendszerüzemeltető (informatikai), SAP rendszergazda, számítástechnikai rendszergazda, számítástechnikai szoftvertelepítő, vírus szakértő (számítástechnikai)

 • Készségek és kompetenciák

  Az informatikai foglalkozások készség- és kompetencia¬szükségletei magukban foglalják a matematikai készségeket, a rendszerszemléletet és a rendszerezést, a modellalkotást, valamint a kommunikációértékelést.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, álló, alkalmanként kényszertesthelyzetben, épületen belül folytatott szellemi és könnyű fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. Zaj káros szervezeti hatásai (szerver). A statikus és változó elektromágneses terek egészségkárosító hatása. Az elektromágneses sugárzás (IARC 2B, lehetséges rákkeltő besorolás) daganatok és szív- érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. A képernyős munkavégzés okozta szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Zaj, nem ionizáló sugárzás expozíció lehetősége. Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a fokozott figyelmet igénylő vagy képernyő előtti vagy tartós ülőmunkát akadályozó betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  Tartós ülőmunkát nem végezhet,Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet,Képernyő előtti munkavégzés Korlátozzák a jó látást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok. Korlátozó tényezők: Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas]

 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők. A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészség fejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszköz: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A munkafolyamatok, munkakörök átstrukturálásával látás-, mozgás- és hallássérültek által is elvégezhetők a kapcsolódó munkafeladatok, amelynek függvénye a megmaradt funkcionális képességek együttese. A hallás- és látásvesztés nagysága, illetve a mozgásakadályozottság minősége más és más munkaköri specifikumokat és technikákat igényel.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkafeltételeket biztosító fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést a vonatkozó munkavédelmi előírások szerint kell biztosítani, különös tekintettel a közlekedésre, a munkahasználatban lévő bútorok ergonómiájára. Eszközrendszerét tekintve a látássérültek esetében használatos eszközök lehetnek a speciális beszélőegység, képernyőolvasó programok (JAWS), Braille- kijelzők és nyomtatók, képernyőnagyító programok. Hallássérülteknél CLD-1 kompakt indukciós hurokerősítő, web kamera, hallókészülékhez kapcsolható adó-vevő készülék. Mozgáskorlátozottak körében alternatív kezelőfelülettel működtethető billentyűzet és speciális egér.

Vissza