Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Alkalmazásprogramozó (FEOR-08 2144)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az alkalmazásprogramozó szoftveralkalmazásokhoz és operációs rendszerekhez tartozó mű-szaki utasításokban és leírásokban meghatározott programozható kód írását és karbantartását végzi, valamint különböző programnyelveken forrásprogramokat ír. Összehasonlítja a piacon megtalálható termékeket, a tervezett fejlesztés szempontjából fontos jellemzők alapján. Meghatározza a forrásanyagok előállításához szükséges hardver eszközök és műszaki berendezések paramétereit, képességeit, a vonatkozó szabványokat. Kijelöli a forrásanyagok (szöveg, hang, mozgó- és állókép, grafika) előállításához és szerkesztéséhez szükséges szoftver eszközök paramétereit és szolgáltatásait.

 • Betölthető munkakörök

  Alkalmazásfejlesztő informatikus, alkalmazási rendszergondozó, alkalmazás-programozó, infokommunikációs alkalmazásfejlesztő, informatikai alkalmazás¬fejlesztő, internetes alkalmazásfejlesztő, programfejlesztő, számítógépes programozó, szoftverfejlesztő

 • Készségek és kompetenciák

  Az alkalmazásprogramozó feladata döntően intellektuális tevékenység, amely magában foglalja a rendszerezés, a rendszerszemlélet, a modellalkotás, osztályozás, összehasonlítás kompetenciáit. Lényeges képességek a türelem és a megfontoltság.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, álló és álló testhelyzetben, épületen belül folytatott szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Képernyős munkavégzés okozta, szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számító-gép-függőség kockázata. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcsere betegségek, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A statikus és változó elektromágneses terek egészségkárosító hatása. Az elektromágneses sugárzás daganatok és szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Baleseti egészség¬károsodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása. A pszichoszociális kóroki tényezők számos lelki és szomatikus egészségkárosodást okozhatnak (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás betegség, gyomor-bélrendszer egyes kórállapotai, váz- és izomrendszeri, idegrendszeri és érzékszervi megbetegedések kockázatának növekedése). Nő a depresszió, a pánik szindróma, a generalizált szorongás és a poszttraumás stressz szindróma előfordulásának gyakorisága. Nem ionizáló sugárzás hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben tartós ülőmunka vagy képernyő előtti munka nem végezhető vagy a jó látás vagy fokozott figyelem akadályozott.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

  Korlátozzák olyan betegségek és/vagy kórállapotok, melyek jelentősen befolyásolják a szellemi, fizikai teljesítőképességet, az érzékszervek működését és a kommunikációt.

 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) meg-terhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők. A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszköz: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A munkafolyamatok, munkakörök átstrukturálásával látás-, mozgás- és hallássérültek által is elvégezhetők a kapcsolódó munkafeladatok, amelynek függvénye a megmaradt funkcionális képességek együttese. A hallás- és látásvesztés nagysága, illetve a mozgás-akadályozottság minősége más és más munkaköri specifikumokat és technikákat igényel.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkafeltételeket biztosító fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést a vonatkozó munkavédelmi előírások szerint kell biztosítani, különös tekintettel a közlekedésre, a munka-használatban lévő bútorok ergonómiájára. Eszközrendszerét tekintve a látássérültek esetében használatos eszközök lehetnek a speciális beszélőegység, képernyőolvasó programok (JAWS), Braille- kijelzők és nyomtatók, képernyőnagyító programok. Hallássérülteknél CLD-1 kompakt indukciós hurokerősítő, webkamera, hallókészülékhez kapcsolható adó-vevő készülék. Mozgáskorlátozottak körében alternatív kezelőfelülettel működtethető billentyűzet és speciális egér.

Vissza