Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor segíti a munkaadókat az MMK személyek foglalkoztatásának tervezésében

Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor segíti a munkaadókat az MMK személyek foglalkoztatásának tervezésében


Összefoglaló

Az Érték Vagy! Portálon elérhető rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor segítségével minden érintett munkaadó könnyedén kiszámolhatja, hogy gazdasági szempontból miért éri meg az MMK munkavállalók foglalkoztatása.

2022. február 03.

 

 

Az Érték Vagy! Portálon a mai naptól érhető el egy új funkció, amely nagy segítséget jelenthet a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása iránt érdeklődő munkaadók számára a foglalkoztatás költségeinek tervezésében.

Egy jól megválasztott, egészségi állapotnak és megmaradt képességeknek megfelelő munkakörben a megváltozott munkaképességű munkavállalók teljesítménye egyenrangú, vagy akár meg is előzheti az ép munkavállalók teljesítményét (köszönhetően a számos tanulmányban feltárt motivációs tényezőnek). Emellett természetesen a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása sokféle előnnyel jár az adott szervezet számára, és a foglalkoztatásuk során nem a költséghatékonyság jelenti az egyetlen előnyt (amelyről részletesen ezen az aloldalon olvashatnak az érdeklődők). Ugyanakkor különböző felmérések alapján a munkaadók számára hangsúlyos tényezőt jelentenek a MMK személyek foglalkoztatásában – a munkaerő-hiány mellett – a foglalkoztatás költséghatékonyságát megteremtő pénzügyi ösztönzők.

A Portálon elérhető rehabilitációs foglalkoztatási kalkulátorok számszerűsítve és grafikusan is bemutatják az MMK munkavállalók foglalkoztatásának gazdasági racionalitását, azaz, hogy egy 25 fő feletti létszámot foglalkoztató munkaadó számára miért éri meg pénzügyileg a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazása.

A munkaadók egy MMK személy foglalkoztatása során a szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesítése mellett főként a rehabilitációs hozzájárulás befizetési kötelezettség optimalizálásával költséget tudnak megtakarítani, amely a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának egyik fontos motivációja. Egyes esetekben az MMK személyek kifejezetten versenyelőnyt élvezhetnek ezen közvetett támogatási formáknak köszönhetően a munkaerő-piacon, amely az egészségi állapotukból fakadó foglalkoztathatósági nehézségeket hivatott kompenzálni.

Ezen pénzügyi ösztönzők szervezetre szabott, szemléletes bemutatását teszi lehetővé az alábbi linken elérhető két kalkulátor.

 

Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor nyomógombjaRehabilitációs bérköltség kalkulátor nyomógombja

 

 

A rehabilitációs foglalkoztatási kalkulátornak két része van, amely kétféle megközelítés alapján használható:

  • Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor: miután a munkaadó megadja az átlagos statisztikai állományi létszámát, illetve az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók számát, a kalkulátor kiszámolja a kötelező foglalkoztatási szintet (hogy hány főt kellene foglalkoztatni a munkaadónak a rehabilitációs hozzájárulás teljes kiváltására), illetve azt, hogy a (fizetési kötelezettség szempontjából) fennmaradó létszám hiányában mennyi rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie.
  • Rehabilitációs bérköltség kalkulátor: a korábban megadott létszámadatok illetve a tervezett foglalkoztatási paraméterek (SZOCHO kedvezmény, tervezett létszám, munkaidő, munkabér) alapján a kalkulátor kiszámolja a foglalkoztatás költségeit az igénybe vehető kedvezményekkel (kiváltott rehabilitációs hozzájárulás, járulékkedvezmény) és azok nélkül, kiemelve a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának gazdasági előnyeit, amely pénzügyi következtetések egy diagramon is szemléltetésre kerülnek.

A rehabilitációs hozzájárulás összege 2022-ben 1.800.000 Ft-ra nőtt (az előírt létszám kvótából hiányzó MMK munkavállaló/év), amelyet az alábbi cikkünkben mutattunk be:

https://ertekvagy.hu/hu/-/rehabilitacioshozzajarulas_2022

Rehabilitációs kalkulátor ábrája
Vissza