A svéd Skellefteå városa kapta meg a 2023. évi Access City díjat

A svéd Skellefteå városa kapta meg a 2023. évi Access City díjat


Összefoglaló

A svéd Skellefteå városa nyerte el a 2023-as Access City Award díjat a fogyatékkal élők akadálymentesítése terén tanúsított hosszú távú elkötelezettsége és innovatív megközelítése elismeréseként.

2023. január 06.

 

#fogyatékosság #érdekképviselet #esélyegyenlőség #szemléletformálás #nemzetközi

Az Access City díjat 2010-ben indították el, és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló, a 2021–2030-as időszakra szóló stratégia egyik olyan intézkedése, amelynek célja a korlátok nélküli Unió kiépítése. 


Kiket jutalmaz a díj?

Azokat az 50 000 főnél nagyobb lakosságú európai városokat jutalmazza, amelyek bemutatták a bevált gyakorlatokat és illusztrálták a fogyatékossággal élő személyek és az idősebb polgárok lakhatáshoz, tömegközlekedéshez, információs és kommunikációs technológiákhoz és egyéb szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésének biztosítására irányuló erőfeszítéseket.

A zsűri a következő területeken megvalósított és tervezett intézkedéseket mérlegeli:

  • az épített környezet és a közterületek;
  • közlekedés és a kapcsolódó infrastruktúra;
  • információ és kommunikáció, beleértve;
  • közintézmények és -szolgáltatások.

A 2023-as Access City Díjra 43 pályázó közül 22 várost választottak ki előzetesen a nemzeti szakértők. Az európai zsűri ezt a kört 6 városra szűkítette, melyek közül az idei győztesnek a svéd várost választották.

 

 

A díjakat Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök és Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos adta át a fogyatékossággal élő személyek európai napjának 2022. évi konferenciáján, amelyet az Európai Bizottság az Európai Fogyatékosságügyi Fórummal közösen szervezett.

A győztes város minden tervében szerepel az akadálymentesítés. A nyilvános tereket, például a játszótereket és az utcákat tapintható tájékoztató táblákkal és talajfűtéssel látják el annak érdekében, hogy a hó és a jég ne fedje be azokat.

  • A város központi parkja és a közeli folyóvidék tapintható utakkal és térképekkel, ülőhelyekkel és szabadtéri lifttel rendelkezik.
  • A vakoknak és gyengénlátóknak szóló SMS-szolgáltatás tájékoztatást nyújt az útépítésről és a városban előforduló akadályokról.
  • A nyilvános buszok is teljes mértékben akadálymentesek az alacsonypadlóknak, rámpáknak, szöveges képernyőknek és a hangosításnak köszönhetően.
  • Skellefteå városa képzéseket is kínál értelmi fogyatékossággal élő fiatalok számára, hogy felfedezzék a technológiát és a munkamódszereket, amelyek segítenek nekik önálló felnőtt életet élni.

A spanyol Córdoba és Szlovénia fővárosa, Ljubljana kapta a második és a harmadik díjat. Három másik város külön elismerésben részesült: Hamburg (Németország), az épített környezetéért; Grenoble (Franciaország), közlekedési hálózata miatt; és Mérida (Spanyolország) információs és kommunikációs technológiái okán.


Cikk és a kép forrása:

 

 

Plakát: Access City díj
Vissza