A kulturális élményszerzés új dimenziói látás- és hallássérültek számára

A kulturális élményszerzés új dimenziói látás- és hallássérültek számára


Összefoglaló

Az új fejlesztéseknek köszönhetően az élményszerzés új dimenziói nyíltak meg a hallás-, és látássérült nézők, látogatók előtt több kulturális intézményben.

2022. november 02.

 

#látássérült #hallássérült #akadálymentesítés #esélyegyenlőség #szemléletformálás

A közelmúltban a Játékszín Életrevalók című előadásán próbálhatták ki a hallássérült nézők a Vodafone és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) infokommunikációs újítását. Az applikáció az előadáson elhangzott szöveget feliratként jelenítette meg a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjén. Azok a nézők, akik jegyet váltottak az előadásra, egy zárt wifi hálózathoz csatlakozva férhettek hozzá a weboldalhoz, amelyen keresztül megvalósult a feliratozás. Az olvasást kényelmessé tette, hogy a nézők a telefonjaikat az előttük lévő székek háttámláján található elasztikus tartókba helyezhették, amely felnagyítva vetítette ki a feliratokat. A színház igazgatója, Bakos Tamás reményét fejezte ki, hogy hamarosan más teátrumok is csatlakoznak a Játékszín kezdeményezéséhez.

Látássérültek részére hasonló fejlesztéssel rukkolt elő nemrégiben a Fővárosi Nagycirkusz, ahol audionarrálással is elérhetőek az előadások.

„Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát évekkel ezelőtt, több színésszel kísérleteztük ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor – akár egy sportközvetítésen – percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója.

Az audionarrált előadások előtt lehetőségük van az érdeklődőknek taktilis, vagyis tapintás alapú kulisszajárást tenni: megismerkedhetnek a műsorban használt eszközökkel és a fellépő művészekkel, így még teljesebb élményben lehet részük az előadások során. 

A személyesen átélt élményről Máj Kriszta, a Vakrepülés Színtársulat vezetője örömtelien nyilatkozott: „Elképesztő előadás volt. Számunkra a narráció olyan dolgokat mutatott meg, melyet látás nélkül nem tudunk megtapasztalni. A taktilis kulisszajárás sokkal közelebb hozta hozzánk az előadás látványát és üzenetét. Nagyon hálás vagyok az élményért.” 

A levéltár és az ott folyó munka iránt érdeklődő látássérültek számára “Érintsd meg a Levéltárat!” címmel indítottak élményalapú, taktilis épületséta-programot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében. 

 

A történész-levéltáros munkatársak segítségével a látássérült látogatók megismerhetik az épület történetét és annak rejtett történelmi kincseit. Az élményalapú épületséta során az egyedi, speciálisan a vakok és gyengénlátók számára készített tablókon az épületnek a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét felvonultató szekkóját mutatják be. A látássérülteknek egyúttal a jövőre 100 éves épület egyedülálló tereit és épületelemeit (szobrok, rácsok, ablakok, ládák) is van lehetőségük érintés útján megtapasztalni. Emellett olyan tárgyakat és eszközöket vehetnek kézbe és ismerhetnek meg, melyek ízelítőt adnak a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményéről és a levéltári munkáról.


Forrás: 

Fotó: https://fnc.hu/megtapasztalni-a-cirkusz-varazsat/ 
Készítette: Nagy Attila
 

 

 

Nézőtér a cirkuszban
Vissza