Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Szőlő-, gyümölcstermesztő (FEOR-08 6114)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Tervezi, szervezi, koordinálja és elvégzi a gyümölcstermő növények és a szőlő termesztésével (talaj-előkészítés, szaporítóanyag ültetés, metszés, növényápolás, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, öntözés, betakarítás), illetve értékesítésre történő előkészítésével kapcsolatos munkákat.

 • Betölthető munkakörök

  Bogyósgyümölcs-termesztő, csonthéjasgyümölcs-termesztő, dinnye¬kertész, dinnyetermesztő, gyümölcsfagondozó, gyümölcstermesztő, szőlész-borász (mezőgazdasági), szőlő- és gyümölcstermesztő, szőlőmunkás, szőlőoltó és -metsző, szőlőtermesztő, vincellér

 • Készségek és kompetenciák

  Megfelelő kézügyesség és mozgáskoordináció szükséges a feladatok ellátásához. Fontos a jó látás, a környezettudatosság, az összehasonlítás és a képi információk feldolgozásának képessége, a megfelelő fizikai állapot.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, helyzetváltoztatással járó, szabadban, gyakran kényszertest¬helyzetben, védőfelszerelésben végzett, közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetősége fokozott. Kedvezőtlen klimatikus körülmények, hőérzeti diszkomfort. UV sugárzás egészségkárosító hatása, nő a bőr daganatos megbetegedéseinek kockázata. Rovarcsípés. Állatok által közvetített betegségek. Gépek alkalmazása esetén egésztest és kéz-kar vibráció váz- izomrendszer, érrendszeri, idegrendszeri egészségkárosító hatásai. Zaj okozta halláskárosodás és hallórendszeren kívüli egészség- károsító hatások. Kipufogó gázok inhalációja, egészségkárosító hatásai (dízel IARC 1 biztosan, benzin IARC 2B lehetséges rákkeltő). Vegyszerek (gombaölő, rovarölő, peszticid vegyületek légúti, szájon át és bőrön keresztüli expozíciója) alkalmazása esetén aeroszolok expozíciója növeli a légúti, szív- érrendszeri, bőr, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri, érzékszervi, immun, endokrin, vese és daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét. Biológiai kóroki tényezők (baktériumok, gombák, mérgek) egészségkárosító hatásai. A kézi tehermozgatás és a kényszertesthelyzetben végzett munka esetén a váz- és izomrendszert érintő terhelések. A szőlőtermesztők típusos foglalkozási betegségei a bordói lével történő szőlőpermetezés okozta krónikus tüdő és máj granulómás gyulladásos betegség- a szőlőpermetezők tüdőbetegsége, és a gombás szőlőről származó szerves porok légúti expozíciója (Botrytis cynerea) következtében kialakult krónikus allergiás tüdőgyulladás a szőlő-termesztők tüdőbetegsége. A szőlőtermelők között gyakoribb a peszticid használattal össze-függésben az agy-, hólyag- és tüdőrák előfordulása.

 • Lehetséges kórokok

  Rovarcsípés, UV expozíció. Rovarcsípés, zaj és vibráció hatása. Szervetlen és szerves por expozíció. Kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben az ép színlátás hiányzik vagy szabadban vagy fokozott balesetveszélyben vagy tartós kényszertesthelyzetben végzett munka nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák azon betegségek és/vagy állapotok, melyekben poros, füstös, gőzös, gázos vagy nedves, nyirkos, párás munkahelyen vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy vegyi anyagokkal végzett vagy tartós állómunka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázattal járnak a jó látást érintő betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Bőrdaganatok kialakulásának kockázata miatt a bőr rendszeres ellenőrzése. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasolhatók.

  Védőoltások: ajánlhatók kullancscsípés által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémia, biológiai, ergonómia kórokok ellen (gép, eszköztervezés).

  Védőeszközök: légzésvédelem, védőruha, zajvédő eszközök, védőkesztyű, védőszemüveg, fejvédő eszközök, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Értelmi sérültek, halláskárosodottak, estlegesen autisták által betölthető, a foglalkozáson belül egy-egy részfeladat (talaj-előkészítés, szüretelés, öntözés stb.) ellátására alkalmasak lehetnek.

 • Munkahelyi adaptáció

  Fontos a közlekedő utak egyértelmű kijelölése, többszöri bejárása, egyes azonosítási pontok bejelölése. Hallássérültek számára hallókészüléket kell biztosítani. Értelmi sérültek, autisták esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, a munkafeladatok gyakorlása, egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Vissza