Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Műszaki rajzoló, szerkesztő (FEOR-08 3136)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A mérnökök és tervezők által készített vázlatok és műszaki leírás alapján műhelyrajzok készítése és javítása. Számítógépes tervező (CAD) vagy számítógépes tervező és rajzoló (CADD) berendezések kezelése a kiviteli tervek elkészítése és módosítása, valamint azok nyomtatott és digitális változatainak elkészítése, digitalizáló táblázatok vagy hasonló berendezések működtetése. Illusztrációk készítése referenciamunkákhoz, prospektusokhoz és műszaki kézi-könyvekhez.

 • Betölthető munkakörök

  Kivitelezőrajzoló, műszaki rajzoló, műszaki szerkesztő, műszakirajz-kihúzó, rajzmásoló, számítógépes műszaki rajzoló, számítógépes tervrajzoló, szerkesztőrajzoló

 • Készségek és kompetenciák

  Az érzékszervi képességei közül meghatározó a jó látás (színlátás, térlátás). Fontos a rajzoláshoz szükséges szem-kéz koordináció fejlettsége. Személyes és társas kompetenciái közül lényeges a felelősségérzet, megbízhatóság, míg kommunikációs készségei közül az információkezelés és a képi információ-feldolgozás.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, és álló testhelyzetben, épületen belül folytatott szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség kockázata. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása. Zaj (szerver), nem ionizáló sugárzás egészségre gyakorolt hatásai.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott figyelmet igénylő vagy képernyő előtti munka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés

   

  Korlátozzák azon jó látást nehezítő betegségek és/vagy állapotok, melyekben több műszakban végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Többműszakos munkarendben munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek az ép színlátást vagy ép hallást nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza ellen évente ajánlható, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás megfontolható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: munkaruha. Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgásában és hallásában korlátozott személyek funkcióképességüknek megfelelő munka-körökben, illetve azok esetleges átszervezésével foglalkoztathatók. A munkamegosztás során a hallássérült munkavállalókat célszerű a kevesebb kommunikációt igénylő munkafeladatokkal megbízni.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkahelyen belüli közlekedés fizikai akadálymentesítése mellett fontos a flexibilis irodai berendezés kialakítása, ergonomikus székek alkalmazása. A szekrényeknek és polcoknak könnyen elérhetőeknek kell lenniük, a nyitás-zárás folyamata is legyen egyszerűen kivitelezhető. Szükség szerinti infokommunikációs, IT konfigurációs akadálymentesítés, hallássérültek esetében például hallókészülék és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer, hordozható indukciós hurok.

Vissza